Езиков център Words Бургас

Коя е най-новата дума, която влиза в речнчника Collins?

Коя е най-новата дума, която влиза в речнчника Collins?

Новата дума "adorkable" влиза в следващото издание на английския речник Колинс /“Collins English Dictionary“/, след проведено гласуване сред  потребителите на социалната мрежа Twitter.

Новата дума е комбинация от думите "adorable" /очарователен/ и "dork" /непохватен, глупав/ и означава "социално-некомуникативен или старомоден, но по привлекателен, очарователен начин". За първи път думата е употребена от потребител на Twitter през март 2007. Според авторите на речника, кулминацията на употребата на "adorkable" достига връх през януари 2012, а в момента се утвърждава като една от най-бързо набиращите световна популярност дума, и не само из социалните мрежи.

Началото било поставено като потребителите на Twitter били помолени, да предложат идеи за вписването на нови думи в следващото издание на речника. След това, екип от лексикографи анализирали детайлно всички предложения, които получили, като прецизно ги сравнявали с базата данни от около 4.5 милиарда думи, с цел да определят нивата на честота на употреба в писмената и устна реч. 

След това, Twitter потребителите били помолени да гласуват точно коя дума да бъде включена в 12-тото печатно издание на Collins English Dictionary, като претенденти за това, били думи като: "fatberg" (от думите „fat” и "iceberg"), което означава "огромна купчина боклук, мазнини, които запушват канализациите") , и популярната дума "duckface" (традиционната поза за снимки, най-вече при така нар. "селфита") .

DUCKFACE

В крайна сметка, думата "аdorkable" се оказва победител, получавайки 30 % от гласовете на потребителите в социалните мрежи,  а авторите на английския речник "Колинс" я определят като задължително допълнение към всеки един съвременен речник.

Думата, класирана на второ място с 22%, е "felfie" – (селфи, направено от фермер). "Fatberg" заема третото място с 13%, следвана от "nomakeupselfie" на четвърта позиция ("селфи, направено от жена без грим, качено в социалните мрежи с цел да се съберат средства за определена благотворителна казуа) и "gaybourhood" на пето място ( "квартал, обитаван само от хомосексуалисти“).

Ако искате да научите още много за света на английски език, несъмнено трябва да се запишете в някой от курсовете на Езиков център WORDS, Бургас. Освен курсове по общ английски, можете разчитате на нас и за подготовка за сертификатни изпити на Cambridge, както и подготовка по специализиран английски език, в любимата Ви сфера.

Тази статия е самото доказателство, че в социалните мрежи се случват интересни неща и това е само една от причините, поради които и WORDS се намира в тях. Последвайте ни във Facebook, Twitter, Google+, както и в Instagram, за да получавате екслузивно съдържание, новини и отстъпки, свързани предлаганото от нас езиково обучение в Бургас!