Езиков център Words Бургас

Как се научава чужд език за седмица и какво е да владееш числата? Историята на Даниел Тамет.

Как се научава чужд език за седмица и какво е да владееш числата? Историята на Даниел Тамет.

Колко ли време би било нужно на обикновен човек, да изучи всички предлагани езици в Езиков център WORDS, Бургас? Предвид сложността на някои от тях, като хинди, норвежки и нидерландски (в никакъв случай не подценяваме останалите), колкото и голям талант да си, бихме заложили на оптимистичен вариант от поне 5-7 години.

Героят на нашия разказ, британецът Даниел Тамет, може да научи който и да е чужд език, за отрицателен период от... седмица. Дa! Kакто и да звучи, това е напълно възможно.

Истината е, че Даниел има феноменални способности. Те, обаче, са свързани с рядка форма на аутизъм, наречена „Синдром на малкия професор“, или научно казано, той е синестезик. Хора като него, имат умствения капацитет да запаметяват цифри, факти и всевъзможни други данни, при това с невероятна прецизност.

Любопитно е, че той трудно прави разлика между ляво и дясно, но за сметка на това може да запомни 22 514 знака от числото Пи. Всичко се корени в способността му да възприема информацията по уникален начин, визуализирайки всяко едно число или дума, като абстрактно изображение.

Съзнанието му разпознава резултатите на сложни изчисления като пейзажи, които само той може да разтълкува. Поради тази причина, Даниел често се изявява и като художник, за да успее да разкрие по най-достъпен начин своите решения пред други хора.

Даниел Тамет е познат и като писател. Посветил е трудовете си в изследване на природата на възприятията.

Препоръчваме ти презентацията му за TED2011, където свръхспособният Тамет е бил лектор. В лекцията си, той описва различните начини за познание, възприятие и разбиране на света около нас.

Презентацията е прведена на 37 езика, включително и български. Избери субтитри от менюто на вградения TED плеър.