Езиков център Words Бургас

Могат ли котките да помогнат, в изучаването на чужди езици?

Могат ли котките да помогнат, в изучаването на чужди езици?

Знаете ли, че снимките на малки, симпатични котки могат да бъде ключът към по-лесното, забавно и бързо учене на чужди езици?

Несъмнено забавните снимки на котки могат да бъдат източник на безкрайно забавление в интернет пространството, особено за хора, които имат часове за губене пред компютъра си. Предполагаме, обаче, че едва ли сте се замисляли дали подобни снимки могат да се използват, за целите на едно езиково обучение по английски език, например?

През последните години, забавните снимки, с котки и огромното разнообразие на видеа, отново с тях, несъмнено станаха абсолютна онлайн сензация и дори се родиха  т.н. „супер звезди“ като Grumpy Cat и Nyan Cat. Повечето от Вас знаят, че Grumpy Cat е известна с невъобразимото си тъжно, или по-скоро ядосано излъчване, която има повече от 3,5 милиона фейсбук фенове; другата, пък, е анимирано котенце, чието доста скучновато преминаване през един екран е гледано повече от 100 милиона пъти.

Бен Уайтли, разработчик на приложения за онлайн платформата за учене на чужди езици Memrise, твърди, че може да се вмести много удачно в тази тенденция и да използва снимки на симпатични котки, за да бъдат подобрени функциите на паметта ни, особено при езиково обучение

Бен и екипът му са анализирали определено количество данни, за да установят какво точно помага на хората да запаметят нова информация. Компанията открила интересна връзка между забавните снимки и способността на хората да запомнят по-дълги фрази.

Те се опитват да открият какви типове визуални образи са най-ефективни при запомнянето и ученето бързо. Резултатът бил разбира се, именно снимките на котки, които както те наричат оръжия, предизвикващи масово умиление“.

Базирайки се на това проучване, компанията разработва CatAcademy, приложение, което показва снимки на котки в смешни ситуации и пози, като заедно с тях, показва и съответната фраза на испански  език.

Компанията цитира и скорошно проучване от Япония, което описва връзката между умилението и подобрената когнитивна функция на съзнанието ни, за да обясни защо този метод е толкова успешен.

Онлайн платформата създава приложения за учене на езици от три години и твърди, че е помогнала на повече от един милион хора да придобият и усъвършенстват лингвистичните си умения. Продуктите им използват образи, с които да преподават, но сега за пръв път се използвани само изображения котки.

„Най-популярните снимки на сайта ни са с котки. Отдаваме това на интернет манията,  но психологически погледнато, умилението от образи на котки означава, че човек наистина обръща внимание на нещо, и шансът да го запомни лесно е много по-голям.

Освен това, тези животни са доста по-сложни и по-експресивни от кучетата, и поради това, именно те са станали кралете в интернет.

Но дали това приложение наистина ще промени нещо в начина, по който учим езици?

„Да, определено! Причината е, че колкото по-визуално влияние има едно нещо и колкото по-малко е заобиколено от текст и думи, толкова по-голям ефект има,“ казва образователният психолог Бари Бърн.

„Чувството за хумор и визуалното влияние са важни. Те са идеалната комбинация. Оглеждайки се наоколо виждам, че именно те привличат вниманието на хората. Може би,  интернет манията по котки навлиза в нова фаза, а именно - не просто забавление, а съвременно и лесно средство за научаване на нови неща.“ - довършва той.

Ето защо, не губете време, а паралелно с посещаването на езикови курсове, в Бургас, използвайте и алтернативни начини за по-успешното запаметяване на новите думи, и фрази. С помощта на… котки! :-)