Езиков център Words Бургас

Кои са най-популярните думи в музиката през последните 50 години?

Кои са най-популярните думи в музиката през последните 50 години?

Последният проект на графичния дизайнер и изследовател Николай Лам проследява степента на популярност на определени ключови думи из музикалните класации за последните 50 години.

Проектът на Лам - "История на музиката" изследва най-популярните песни в седмичната класация на списание Billboard - "Billboard Hot 100" от 1960 година насам. Всеки оцветен правоъгълник в графичната визуализация представя една песен, а всяка колонка изобразява една година от списъка, подредена отгоре надолу по графиката, като започва от най-популярната песен на годината.  

Колкото по-червен е правоъгълникът, толкова повече пъти въпросната дума се появява в текстовете на песни. Синият цвят означава, че песента не е спомената нито един път. На графиките може да видите не само колко често една дума се появява в поп музиката през десетилетията, но и какъв процент от песента е посветен конкретно на тази дума.

Едва ли ще има изненадани от факта, че една от най-разпространените думи, разбира се, е LOVE "любов". Интересен е фактът, че най-любимата ни дума в музиката, преживява лек спад около 2000-та година, макар и все още присъствайки стабилно в класациите, но не толкова често, колкото през 60-те. Причината, според Лам, е че "или сме отегчени от любовни песни, или просто вече намираме много повече синоними на думата „любов".

Сред най-популярните думи в текстовете на песни през годините, са BABY "скъпа/скъпи", LONELY "самотен" и HOME "дом". Думата MONEY "пари" също се появява сравнително често!

Лам обръща внимание и на несъответствията между споменаването на различните полове в текстовете на песните. Думите GIRL "момиче" и GIRLS "момичета" се споменават много по-често, отколкото думата BOY "момче". Една от причините за това, според  Лам, е че обществото ни е свикнало да нарича жените на всякакви възрасти "момичета", и много по-рядко се обръща към конкретен възрастен мъж с думата "момче".

Несъмнено, в много отношения, музиката се е променила радикално за последните пет десетилетия. Постепенно велики имена като Елвис Пресли и Майкъл Джексън се изместват от "еднодневни" звезди като Макълмор и Робин Тики, които са на върха на класациите в миналогодишните класации на списание Billboard.

И въпреки това, ако погледнем към тази класация по-глобално, ще установим, че що се отнася до текстове, все пак те не са се променили кой знае колко и като цяло, не спираме да пеем за едни и същи неща, макар и с по-различен тип музика. Сред останалите думите, които най-често са ни вълнували и преди, и сега са: HEART "сърце", HOME "дом", KISS "целувка", RAIN "дъжд", SADNESS "тъга", SMILE "усмивка" и FRIENDS "приятели".

Ако тази статия Ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятели! Екипът на Езиков център WORDS, винаги се старае да Ви запознава с интересни неща от света на чуждите езици. Дали го правим тук, в нашия блог за чуждоезиково обучение или социални мрежи като Facebook, Google+, Twitter и Instagram, Ви уверяваме, че удоволствието е изцяло наше!

Не пропускайте да се огледате и за текущите ни промоции, както и отстъпки за езикови курсове в Бургас.

А сега, пуснете си любимо музикално парче и ни кажете, колко пъти чухте някоя от думите, изброени горе!? Вече можете да оставите и коментар под публикацията, благодарение на платформата DISQUS. Тя Ви позволява да се логнете през някой от профилите Ви в социалните мрежи и да обсъдите написаното, заедно с нас.

Благодарим Ви!