Езиков център Words Бургас

VAPE - английска дума на годината, според оксфордския речник

VAPE - английска дума на годината, според оксфордския речник

Според издателите на речника, изборът на тази дума е пряко обвързан с обществените дебати, относно здравеопазването в съвременното ни общество, а след обявяването на думата „selfie“ за дума на 2013, оксфордските лингвисти са на мнение, че тази година техният избор трябва да бъде малко по-сериозен и обществено значим.

Всеки месец оксфордските лексикографи преглеждат над милиард думи - съдържание, което се съдържа в най-различни литературни източници - от романи и академични статии, до сайтове и лични блогове. В края на всяка година езиковедите избират само една дума, която най-добре улавя духа на съвремието ни. Сред всички номинирани думи, победителят тази година се оказва английският глагол “vape”.

Значението на “vape” е  „вдишвам и издишвам дим от електронна цигара или подобно приспособление за пушене“. Терминът води началото си от късните 80-те, когато различни компании експериментират с проекти за първите „цигари без дим“. След период на временно забавяне, днес електронните цигари набират все по-голяма популярност, а в резултат на това, думата „vape” се настанява все повече в ежедневието на пушачите около нас. Според учените от Оксфорд, употребата на думата „vape“, се е увеличила двойно между 2013 и 2014.

“Трудно е да предвидиш какво ще привлече общественото внимание  в даден момент,” твърди Каспър Гратуол, президент на речниковия отдел на Оксфорд. Той допълва, че изборът на дадена дума не се основава единствено на това колко често тя е присъствала в медийните среди. “Една дума е само повърхността на дадено явление, което често е толкова сложно и наситено с живот под тази повърхността, че изисква много по-детайлно внимание и анализ от наша страна.“

Преди всичко, разбира се, думата vape” е отражение на изригващата популярност на електронните цигари. Възходът на думата определено носи духа на технологичния напредък. Tя има възможността да набере популярност заради едно устройство, което може би доскоро е изглеждало безкрайно футуристично, но днес може да се купи почти от всеки квартален магазин.

Освен това, обаче, изборът на vape за дума на 2014, ще запечата и тазгодишното историческото откриване на първите легални магазини за марихуана, в които жителите на Колорадо и Вашингтон могат да си закупят т.нар. „vape pens“ (устройства, които  изпаряват течности, съдържащи никотин или канабис).

Гратуол допълва, че изборът на конкретната дума е обвързан и с размислите ни относно свободата, здравето и съвременното законодателство. Думата „vape повдига много теми за позициите, които искаме да заемем като едно съвременно общество”, твърди той. Въпроси като „Колко сериозен проблем са електронните цигари и какво място заемат те в културния социум?“, „Какво и защо от ежедневието ни трябва да бъде задължително извън публичното пространство?“, „Какво трябва да се регулира от правителството и докъде точно да стигат неговите правомощия?“ са само част от темите, които заслужават обществен анализ. 

А извън забавната и комерсиална част на идеята, инициативи като „избор на дума на годината“ могат несъмнено да бъдат поредният повод за размисъл върху актуалните проблеми от съвремието ни, за които често  просто не ни остава време в забързания ритъм на деня ни.

Ако искате да научавате още куп интересна информация, от света на чуждите езици и чуждоезиково обучение, можете да следите Езиков център WORDS и в социалните мрежи - Facebook, Twitter, Google+ и Instagram. Надяваме се, че статията Ви е харесала и ще я споделите с приятели. Не пропускайте и последните ни предложения за езикови курсове в Бургас, както и нашите отстъпки.