Езиков център Words Бургас

Курсове

Най-голямото разнообразие от езикови курсове в Бургас,
е точно тук, специално за вас! Преоткрийте света на чуждите езици!

IELTS International English Language Testing System

* Какво е IELTS?

IELTS (International English Language Testing System) е международен изпит по английски език, чиято валидност е две години. Около 1,4 млн. души избират този изпит годишно, за да тестват знанията си по общ или академичен английски и да продължат образованието си и професионално развитие в една от шестте хиляди световни институции, които признават официално резултатите от IELTS. Изпитът се администрира от три световни образователни организации: Британски съвет, IDP:IELTS Australia и Университета Кеймбридж.

* Колко варианта на изпита IELTS съществуват и има ли компютърен IELTS?

IELTS има два типа формата – General Module (общ модул, изискван при наемане на работа или емиграция в определени страни, като Австралия, Канада, Нова Зеландия) и Academic Module (академичен модул, предназначен, основно, за прием във висши учебни заведения в чужбина). Преди да изберете съответния вид, е необходимо да проучите конкретните изисквания на организацията, пред която ще представяте резултатите си. От 2020-та година IELTS се предлага и в компютърен вариант, на който можете да се явите в Британски съвет, София. Ако изберете компютърен вариант IELTS, имате избор от повече изпитни дати, а резултатите ви ще бъдат готови след около 5-7 дни, за разлика от хартиения вариант, при който ги получавате след 13 дни. Друго предимство на компютърния вариант е, че кандидатът може сам да избере деня и часа на устната част. (в рамките на предложените от Британски съвет опции).

* Къде и кога мога да се явя на изпит IELTS в България?

Оторизираните тест - центрове в България, където се провежда изпитът са в Британски съвет - София, Пловдив, Варна, Бургас Стара Загора, Русе, Велико Търново и Благоевград. За повече информация, посетете официалния сайт на изпитa, където ще намерите конкретна информация за предстоящи дати и записване във всеки един от тези центрове. Таксата за явяване на изпит през 2021-та година, е 425 лв.

* В рамките на колко дни се провежда IELTS?

Всички компоненти, с изключение на устната част, се състоят в един ден. Комуникативният модул може да бъде в рамките на седмица по-рано, или по-късно от обявената дата за писмените компоненти.

* Колко са частите на изпита IELTS и какво включват?

IELTS се състои от 4 секции – слушане, четене, писане и говорене. Частите „говорене и слушане” са идентични и за двата формата – General Module и Academic Module.

1. Слушане - 30 минути.

Тази секция се състои от 40 въпроса, разделени в 4 тематични дяла. Текстовете се слушат само веднъж, като е позволено да се водят бележки, по време на записите.

2. Говорене - 11-14 минути.

Частта „говорене” се състои от три задачи: личен разговор-представяне с изпитващия, (това е основна разлика с TOEFL iBT, защото при него комуникацията не е лична, а се записва дигитално), самостоятелен анализ на определена тема, съвременен дискутиран проблем и подробен диалог-анализ с изпитващия на същата тема.

3. Четене- 60 минути.

Секцията е разделена на три части, а въпросите, на които ще отговаряте са общо 40. Времетраенето и формата и за двата варианта на изпита са еднакви, но се различават самите текстове, тематиката и стила на езика. Академичният модул тества умението да използвате адекватно четирите умения и да ги прилагате свободно в академична среда, докато за общия модул се изисква по-скоро познаване на общия, социален аспект на комуникация, способността да се справяте с шаблонни фрази в професионалната среда или в обикновени житейски комуникативни ситуации.

4. Писане – 60 минути.

Състои се от две задължителни задачи. Първата е писмен отговор върху зададен проблем, чрез писане на писмо или подобен формат. Времето за изпълнението на тази задача е около 20 минути. Втората задача е представяне на есе, за което разполагате с останалите 40 минути.

* Колко време ми е нужна, за да се подготвя за IELTS в Eзиков център WORDS, гр. Бургас?

Нивото на този изпит е между B2 - C1 (в зависимост от съответния резултат) от Европейската езикова рамка, така че преди да започнем подготовката ти, трябва да се уверим заедно, че си поне на ниво Pre-Intermediate (B1). Това ще стане, след като положиш безплатен входящ тест при нас, който се състои от писмена и комуникативна част. Ако езиковите ти познания позволяват директно започване на работа върху изпитните компоненти, ще съставим индивидуалната ти програма, в зависимост от времето, с което разполагаш и седмичната ти ангажираност. Ако преценим, че ти трябва още работа върху усъвършенстване на общия модул по английски език, ще ти предложим бърз опреснителен курс, или покриването на определено ниво преди същинската подготовка за IELTS. Освен задължителните учебници и допълнителни граматични и лексикални упражнения, подготовката включва и интензивна работа с мултимедия върху реални тестове и изпити, писане на есета и детайлното им обсъждане,  както и предварително запознаване с критериите за оценяване, текущи тестове и един безплатен финален пробен тест.

* Кога и как ще получа резултатите си от изпита?

Резултатите за хартиения вариант IELTS (Statment of Results) се получават  по пощата 13 дни след  датата, на която сте се явили, а след компютърния вариант - 5-7 дни. Освен общия брой на точки, ще ти бъде съобщена и кратка информация, относно самото ти представяне и оценките на отделните компоненти. Оценяването се извършва по точкова система, като максималният брой е 9 точки. Всяка образователна институция си има различни изисквания, относно точките, които са необходими за прием, но необходимият минимум обикновено е 6 - 6.5. Можеш да провериш резултатите си и онлайн на www.ielts-results.britishcouncil.org и да следваш посочените инструкции. (Резултати не се съобщават по телефон или електронна поща.)

* Преразглеждане на резултати

Ако не си удовлетворен от резултатите си, може да подадеш документи за преразглеждане на теста, който си положил (Enquiry on Results). Цената на тази услуга е 60 британски лири (заплащат се в лева). Ако резултатът ти се промени след тази процедура, сумата ще ти бъде възстановена.

* Регистрация за IELTS

Независимо дали си наш курсист или не, Езиков център WORDS, Бургас, може да ти съдейства за попълване на формуляра за кандидатстване напълно безплатно. Ще ти дадем подробна информация, относно процедурата на кандидастване за даден изпит, ще те запознаем с различните начини за изпращане на документите, ще ти помогнем да ги попълниш изрядно и ще те държим в течение със сроковете за тяхното изпращане.

Ако след прочита на статията, имаш допълнителни въпроси, не отлагай контакта с нас! В Езиков център WORDS, Бургас, ще се радваме да ти отговорим и на тях.


Предстоящи курсове

Запитване за курс