//
Езиков център Words Бургас

7 малко познати фактa за 7 чужди езика!

7 малко познати фактa за 7 чужди езика!

Независимо, че сме езиков център и работата ни е свързана с това, да ви предоставяме ежедневно езиково обучение и курсове в Бургас, често и на нас ни се случва да научаваме по нещо ново за чуждите езици. Всъщност, чужд език се учи цял един живот, но целта на тази блог публикация е по-скоро да обърне внимание на 7 изключително редки факта, свързани със 7 чужди езика. В примес с културните особености на една държава, можем да срещнем и доста рядко познати факти, свързани с официалния ѝ език.

Открихме няколко примера за това и бързаме да ги споделим с вас. Приятно четене!

* Албански език

ДА или НЕ в албанския език - Курсове Бургас от Езиков център WORDS

Интересен факт е, че албанският е силно повлиян от латинския език. В него и до днес има разнообразие от латински форми и заемки, които не се срещат в нито един от останалите романски езици. Днес албанският език се говори от около 6 000 000 души в Югоизточна Европа, както и в някои области в Италия. Ако имате път в тази посока, или пък ви се налага да общувате на този език, имайте предвид и друг любопитен факт, който може да бъде наистина объркващ за чужденците - поклащането на главата в хоризонтална посока означава утвърдителен отговор, докато кимането всъщност е „не“.

* Чешки език

Думи на чешки език - Курсове Бургас от Езиков център WORDS

Ако до този момент сте си мислели, че албанският или китайският е сложен, опитайте да произнесете следните думи на чешки език: krk (врат), prst (пръст), smrk (елхово дръвче) и smrt (смърт). Любопитното е, че както много думи в този език, те са съставени само от съгласни и това прави чешкия един от най-трудните за изучване, европейски езици.

* Английски език

Рекорди в английския език - Курсове Бургас от Езиков център WORDS

Знаете ли, че на всеки 90 минути в английския език се създава нова дума? Дали обаче англичаните наистина използват всички нови думи, които навлизат постоянно в лексиката на езика им? Интересен факт е, че преди няколко години във Великобритания се увеличават часовете на децата в училище по английски език, след като прочуване показва, че мнозина от тях разполагат с изключително беден речник. Установено било, че някои деца започват училище, боравейки с едва около 500 думи.

* Ирландски език

Да и Не в ирландския език - Курсове Бургас от Езиков център WORDS

Подобно на лексиката в албанския език, тук срещаме подобен проблем  при даването на положителен или отрицателен отговор. На ирландски език няма дума нито за едното, нито за другото. Вместо да отговорите с „да“ или „не“, трябва просто да повторите формата на самия глагол. Пример:

– Ar chuala sé? / Той чу ли?/
Да: Chuala (Чу!) / Не: Níor chuala (Не чу!).

* Литовски език

Литовският, заедно с латвийския, са единствените съвременни езици от балтийското езиково семейство. Любопитно е, че литовците са големи почитатели на времето, прекарано навън. Именно поради тази причина, имат изобилие от собствени имена, които носят имената на природни явления.

Примери за това са Aušra (Зора), Giedrius (слънчев, безоблачен) и много други. Не по-малко интересен факт, свързан с този език, е лингвистичната му прилика с древния език санскрит, който се смята за първоизточник на всички останали световни езици. След като учените откриват това през 19-ти век, литовците определено започват да се гордеят много повече с езика си, определяйки го като най-стария индоевропейски език.  В тази връзка, не е изненада, че те с гордост цитират френския лингвист Антоан Мейе, който посочва, че всеки, който желае да чуе вариация на древен индоевропейски език, би трябвало да отиде да послуша речта на някой литовски фермер.

* Руски език

Науката говори на руски език - Курсове Бургас от Езиков център WORDS

Ако пък все още се съмнявате дали да започнете да учите най-разпространения славянски език, говорен от около 260 000 000 души по света, то следващият факт може би ще успее да ви убеди: около 70% от цялата научна литература днес се публикува или на руски език. Освен това, руският е и работен език за редица международни организации като ООН, Червения кръст и др.

* Силбо Гомеро

Подсвиркването в езика Силбо Гомеро - Курсове Бургас от Езиков център WORDS

Това е интересна вариация на испанския език, който обаче вместо думи борави със звуци, предизвикани чрез свирене с уста. Това начинът, по който жителите на Ла Гомера /един от седемте Канарските острови/ комуникират помежду си. Благодарение на този вид общуване, местните жители успяват лесно да се разбират, без да е необходимо да прекосяват дългите разстояния през тесните долини и дълбоки дефилета, а посланието им може да стигне разстояние до 5 км.

Днес този език има официална протекция и е част от списъка на ЮНЕСКО с нематериално културно наследство на човечеството. Езикът се състои от две гласни и четири съгласни, които в зависимост от височината на гласа и продължителността на подсвиркването, могат да обозначат над 4500 думи, необходими за ежедневна комуникация.

Е, казахме ли ви, че фактите са изключително интересни? Ако искате да научите още повече и неща, свързани с езиковото световно богатство, просто следете блога ни! А ако искате да посещавате езикови курсове в Бургас, то знаете къде е мястото. Курсовете ни по английски, немски, френски, руски, италаински, както и по другите езици, стартират всеки месец. На нас можете да разчитате и за сертификатна подготовка за изпитите на Cambridge University - CAE, FCE и CPE, както и подготовка за най-популярния в последно време - IELTS.

Следете Езиков център WORDS и в социалните мрежи, за да получавате уникално и полезно съдържание от света на чуждоезиковото обучение! Станете част от над 5000 последватели, които имаме във Facebook, Instagram, Twitter, Google+ или Foursquare! Благодарим ви, че сте с нас! :-)