Езиков център Words Бургас

Как да научим нов език? 7 тайни от преводачите на TED!

Как да научим нов език? 7 тайни от преводачите на TED!

Безспорен факт е, че децата са тези, които най-лесно и най-бързо научават чужд език. Но това, разбира се, не би трябвало да обезкуражава нито един възрастен, защото в днешно време има безброй начини за по-приятно и ефективно усвояване на нов език, а единственото, което се иска от нас е желание, упоритост и малко търпение.

В следващите седем препоръки, преводачите от TED, са събрали малка част от съветите, които всеки, който се захваща с тази задача, би могъл да спазва, за да улесни процеса си на учене.

Поставяйте си реални цели. 

Съсредоточете се върху реална, достижима цел, с която да започнете, за да не се почувствате прекалено натоварен в даден момент. Преводачът от немски език- Джудит Матц съветва: “Изберете си не повече от  50 думи от даден език и започнете да ги използвате сред хора, в реална, а не само в учебна среда. Едва след това, постепенно започнете да навлизате в детайлите на граматичните правила с помощта на специалист.“.

Превърнете ученето на нов език в постоянен навик, част от Вашето ежедневие. 

Елизабет Бафърд, която притежава над 30-годишен опит в преподаването на чужд език, твърди уверено, че това, което отличава успешните ученици от останалите,  е именно постоянството. Опитвайте се да си създадете езиков навик, който можете да практикувате по всяко време, независимо дали сте изморени, болни или лудо влюбени.

Опитвайте да използвате езика, който изучавате, дори в собствения си дом. 

Колкото повече използвате езика, който изучавате, в ежедневието си, толкова повече съзнанието  Ви ще го намира за нещо полезно и стойностно, за което си струва да работи и мисли денонощно. “Използвайте всяка възможност да боравите с чуждия език и да имате контакт с него,” съветва руският преводач Олга Димитроченкова. Препоръчително е да сложите листчета с надписи на предметите в дома си на дадения език, да четете детски книжки, които са на достъпен и адаптиран език, да гледате филми със субтитри на конкретния език, а защо не и да разказвате преживявания от деня си на учителя, който Ви помага при изучаването.

Позволете на технологиите да са Ваш приятел.

Димитроченкова предлага страхотна идея: “Една забавна дейност, като промяната на езика на Вашия телефон или браузър, например, може да Ви помогне да научите нови думи по правилния начин,“ твърди тя. Друго предложение е да потърсите различни онлайн платформи за учене, като преводачът от холандски език Елс Де Кейзер препоръчва Duolinguo поради приятния и забавен подход спрямо граматиката на даден език, както и Anki поради възможността за запаметяване на нова лексика с „интелигентни“ флаш-карти.

Мислете за ученето на един език като вход към нови преживявания.

За преводачът от испански език - Себастиан Бетти,  ученето на конкретен език винаги трябва да се свързва с възможностите, които този език би отворил пред учащия- посещения в увеселителни паркове, музикални фестивали, екскурзии, езикови ваканции в чужбина, четене на различни автори в оригинал, нови приятели, по-лесна комуникация навсякъде по света. С други думи, когато мислим за забавни и приятни неща, които искаме да направим така или иначе, ще е много по-полезно, ако ги обвържем по някакъв начин с езика, който учим и с придобиването на по-голяма увереност в този процес. 

Много от останалите преводачи на TED споделят този съвет. Преводачът от френски и италиански език- Анна Миноли споделя, че е научила английски, докато е гледала недублирани версии на любимите си филми, докато преводачът от хърватски  Иван Стаменкович  внезапно осъзнал, че може да говори английски в пети клас, след като прекарал години в гледане на филмчета без субтитри, излъчвани по анимационния канал Cartoon Network.

Сприятелявайте се с нови хора.

Общуването на новия език е ключът към успеха Ви - това ще Ви научи да се изразявате интуитивно мислите си, вместо да превеждате наум всяко изречение преди да го преведете.  Опитайте се да потърсите носители на езика около Вас или онлайн, с които да комуникирате често и по всякакви въпроси. Това ще бъде не само полезно, но и със сигурност приятно изживяване за Вас, тъй като ще Ви приближи до по-естественото възприемане на дадения език в различни, близки до Вашите интереси, ситуации.

Не се притеснявайте да правите грешки. 

Една от най-честите бариери, които хората си поставят в ученето на нов език, е страхът от допускането на грешки. Но самите носители на езика, в повечето случаи,  са безкрайно окуражителни спрямо усилията Ви и едва ли някога ще Ви се присмеят за някоя грешка. Напротив, ще оценят усилието Ви и дори ще се опитат да Ви помогнат . Ако се чувствате нервен относно това да проведете разговор с Ваш връстник, се опитайте да пробвате езиковите си умения с някой по-млад от Вас.

"Бях безкрайно въодушевен, когато разговарях с едно италианско детенце на около 2 години, когато осъзнах, че и двамата владеем езика на едно и също ниво“, си спомня преводачът от немски език Джудит Матц и допълва: „и най-важното- бъдете търпеливи. Колкото повече се осмелявате да говорите, толкова по-близо ще бъдете до крайната си цел да общувате с хора на Вашата възраст, почти толкова добре, колкото и на майчиния си език."

___

Ако статията Ви е харесала, споделете я с приятели! Очаквайте още много и интересно съдържание, съврзано с езиково обучение и курсове. Дотогава, не пропускайте да разгледате предложенията ни за езикови курсове в Бургас, както и да ни последвате в едни от най-големите социални мрежи, като: Facebook, Twitter, Google+ и Instagram.