//
Езиков център Words Бургас

Кои са всички езици, които се говорят на Европейското първенство по футбол в Германия, 2024?

Кои са всички езици, които се говорят на Европейското първенство по футбол в Германия, 2024?

 

От няколко дни Европа е футбол! В продължение на един месец националните отбори на над 24 различни държави ще се съревновават в най-значимото състезание на континентално ниво за националните отбори по футбол в Европа. С толкова много страни, които участват в 17-тото издание на турнира, не е изненада за никого, че и на терена ще се говорят толкова много езици. 
 

 

Кои са основните езици на Евро 2024?
 

В Евро 2024 участват 24 национални отбора. Но дали ще се говорят 24 различни езика на турнира? 

Френскоезични отбори – 3

Три държави, които участват в Евро 2024, считат френския за свой официален език. Това са Белгия, Франция и Швейцария. Но това не означава, че френският език ще се използва като основен език на терена. В държави, които имат няколко официални езика, играчите вероятно ще говорят помежду си на езика, който им е най-удобен. Така че, футболистите на Белгия и Швейцария може да използват друг език (включително английски!), за да общуват помежду си.

Немскоезични отбори – 3

Тъй като Евро 2024 ще се проведе в Германия, националният отбор по футбол на Германия има гарантирано място. Заедно с Германия ще участват Австрия и Швейцария, които считат немския за свой официален език. Но, въпреки че говорят немски, швейцарският отбор може също така да говори на френски или италиански помежду си.

Отбори, които говорят нидерландски – 2

Има два отбора, които считат нидерландския за свой официален език – Белгия и Нидерландия. Както споменахме по-рано, Белгия има няколко основни езика и затова може да не използва нидерландския на терена. Въпреки това, Нидерландия ще използва нидерландския език с гордост по време на футболните мачове.

Отбори, говорещи английски – 2

Английският е официалният език на два национални отбора – Англия и Шотландия. Шотландският и английският национален отбор по футбол може да имат още един национален отбор, който се присъединява към тях. В миналото, Белгия е съобщавала, че използва английски като основен език в националния си отбор по футбол. Въпреки че английският не е официален език на страната, те го използват, за да улеснят комуникацията между играчите.

Отбори, говорещи италиански – 2

Италианският е официален език на два отбора от Евро 2024 – Италия и Швейцария. И докато е гарантирано, че „Скуадра Адзура“ ще използва италианския език на и извън терена, това не е сигурно за Швейцария. Швейцарският национален отбор по футбол може да използва по-често френски или немски.
 

Други езици на Евро 2024

С отбори от цяла Европа, участващи в престижния турнир, на терена се говорят много други национални езици. Всички тези езици са официални езици само на един отбор. От албански и датски до португалски и испански, на турнира има над 15 езика. Сред тях са:

 • Албански – Албания
 • Хърватски – Хърватия
 • Чешки – Чехия
 • Датски – Дания
 • Грузински – Грузия
 • Унгарски – Унгария
 • Полски – Полша
 • Португалски – Португалия
 • Румънски – Румъния
 • Сръбски – Сърбия
 • Словашки – Словакия
 • Словенски – Словения
 • Испански – Испания
 • Турски – Турция
 • Украински – Украйна
   

Научете език от Евро 2024 с Езиков център WORDS, Бургас!
 

Независимо дали планирате да отидете в Германия, за да гледате някой мач от Евро 2024 или да се наслаждавате на играта от уюта на дома си, то можете да започнете някой от нашите курсове и много бързо да подобрите езиковите си умения.

Ние, в Езиков център WORDS, предлагаме курсове за над 10 езика на отборите, участващи в Евро 2024. Бъдете готови да гледате футболните мачове, където и да сте и да подкрепяте любимия си отбор на собствения му език!

Тагове: