Езиков център Words Бургас

Оксфордският речник се произнесе! "ДУМА НА ГОДИНАТА" за 2016-та е...

Оксфордският речник се произнесе! "ДУМА НА ГОДИНАТА" за 2016-та е...

Ако си мислите, че TRUMP или BREXIT са думите на годината, то не е съвсем така! Всяка година учените, работещи върху Оксфордския речник, обявяват кои са били най-значимите за обществото думи през изминалата годината. Думата, която се откроява най-много сред тях, бива обявена за дума на годината. И както вече споменахме, горните почти не са сред тях, макар и двете политически явления да са едни от главните виновници за следващото ни изречение...

През 2016 г. честта се пада на думата „ПОСТИСТИНА”. Езиковедите я определят като прилагателно със значение „свързан със или обозначаващ обстоятелства, в които обективните факти имат по-малко значение за формирането на общественото мнение, отколкото емоциите и личните убеждения”. Интересно, нали?

Терминът „постистина” с това си значение се появява за първи път през 1992 г. в есе, публикувано в списание „The Nation”. Есето е коментар по аферата Иран-Контри и Войната в Залива и носи посланието, че думата „постистина” вече не е просто технически термин, а тепърва ще се настанява трайно в лексиката на световния политически контекст.

„Благодарение на възхода на социалните медии като основен източник на новини и същевременно с това, растящото недоверие към тоновете факти, с които сме заливани ежедневно, думата „постистина” все по-стабилно утвърждава своето присъствие в речника ни”, обяснява председателят на Оксфордския речник Каспър Гратуол.

За първи път честотата на използване на думата се увеличава рязко през юни, покрай суматохата около Брекзит, а след това и през юли, когато Доналд Тръмп си осигурява номинацията на Републиканската партия.

Според  лингвистите от Оксфорд, употребата на думата „постистина” се е покачила с около 2000% в сравнение с 2015 г., а сред останалите английски думи, които са номинирани за приза "Дума на годината", се открояват:
 

  • Brexiteer – човек, който подкрепя оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз;
  • Аdulting  – отговорно поведение на възрастен човек, особено в изпълнението на рутинните, но задължителни задачи;
  • Chatbot – компютърна програма, създадена да симулира разговор с човек;
  • Coulrophobia – страх от клоуни;
  • Glass cliff – ситуация, в която жена или член на малцинствена група успява да достигне висока позиция в обществото при извънредно трудни обстоятелства;
  • Alt-right – идеологически групи, която се асоциират с екстремно консервативни позиции, отхвърлящи традиционните политики и разпространяващи подвеждаща информация в социалните мрежи.

С това прключва и поредната статия в блога на Езиков център WORDS Бургас. Благодарим Ви, че следите всичко най-ново и интересно от света на чуждите езици и чуждоезиково обучение.

Ако статията Ви е харесала, не пропускайте да я споделите и с приятели в социалните мрежи. Можете да последвате и профилите ни във Facebook, Google+, Twitter и Instagram, където вече имаме над 7000 последователи. Ако го направите, поне можете да бъдете сигурни, че няма да изпуснете нищо за предстоящите ни промоции и намаления на курсове в Бургас.