//
Езиков център Words Бургас

Как да говорим за КОВИД-19 по време на устната част на изпита IELTS?

Как да говорим за КОВИД-19 по време на устната част на изпита IELTS?

Годината беше особена за всеки един от нас и тя бе изцяло белязана от темата, която още дълго време ще властва над медийното пространство и нашия живот. КОВИД-19 (COVID-19) е тема, която няма как да подминем и по отношение на влиянието ѝ в образованието и езиковото обучение.

Pre-COVID, post-Covid, in/on/under lockdown, to self-isolate, self-quarantine, to declare a pandemic, to ban gatherings, to seal borders, to restrict travels, to avoid contacts, to hoard goods, to stock up on groceries, to postpone events

Tова e само малка част от английските термини, свързани с пандемията, които в последните месеци се наложи да използваме по-често, не само в работата си като преподаватели, но и в ежедневните си контакти при пътуване и срещи с наши колеги.

Преценихме, че ще са полезни и на всеки, на когото му предстои явяване на IELTS. Систематизирахме основните термини и изрази, без които със сигурност не бихте се представили блестящо пред изпитващите, тъй като темата за КОВИД-19 (COVID-19) е неизбежна в почти всяка една от частите на устния и писмен изпит.

Точно както е неизбежна и в ежедневните ни разговори, независимо на какъв език са те. Тази пандемия несъмнено промени целия свят, следователно е напълно естествено тези промени да бъдат отразени и в езиците, на които общуваме всекидневно.

Oбщуване по време на пандемия

Начинът, по който комуникираме се промени значително през последните няколко месеца, най-малкото, защото сме изправени пред препоръчителното, а на места и задължително избягване на живото общуване. Поради тази причина, е необходимо ежедневно да разчитаме на дигиталните съюзници за този тип общуване. За кратко време ни се наложи да станем експерти в използването на разнообразие от онлайн платформи за конферентни разговори и видеовръзки.

Покрай всички тези динамични промени, съвсем естествено променихме и езика, на който общуваме. Добавихме някои нови термини в речта си и започнахме да използваме конкретни такива доста по-често от обичайната ни комуникация преди сблъсъка ни с КОВИД-19 (COVID-19). Ето и част от термините на английски език, свързани с новата действителност, които ще трябва да овладеете, ако желаете да си извоювате висок резултат на изпита IELTS:

Ако тази година усилено се подготвяте за изпита IELTS и слушате или четете новини и текстове, свързани с глобалните събития, то вероятно сте чули многократно и термина unprecedented times. Английското прилагателно unprecedented е използвано, за да опише ситуация или събитие, което никога не се е случвало преди. Пандемията, свързана с КОВИД-19 (COVID-19) е ситуация, която ние никога не сме преживявали преди, така че именно затова и терминът на английски е този.

Ако на IELTS ни се падне тема, свързана по някакъв начин със ситуации, случили се преди КОВИД-19 (COVID-19) или пък изпитващите ни зададат въпроси относно евентуални промени в бъдеще, можем да използваме следните думи и фрази:

Термини на английски език, свързани със здравето ни

Изключително важна е и терминологията, свързана с КОВИД-19 (COVID-19), която касае конкретно здравословното ни състояние. Необходимо е да разбираме тези термини, за да се уверим, че спазваме всички мерки, които ни бъдат наложени, за да ограничим разпространението на корона вируса.

Когато посещаваме магазини, болници, училища, офиси или определени институции, вероятно ще ни измерят температурата, ще бъдем попитани дали проявявате някои характерни симптоми и разбира се, ще бъдем задължени да си поставим предпазна маска на лицето.

Така че, за някои от вас, особено ако живеете в англоговоряща страна, може да се окаже и съществено важно да разбирате и комуникирате с тези термини напълно правилно. Ето и някои от по-важните от тях


Разговаряйки в ежедневието си, ние обсъждаме това, което се случва в света около нас, така че COVID-19 и огромното му влияние е безспорно една от основните теми за размисъл и дискусия през тази, а вероятно и през следващите години пред нас.

КОВИД-19 (COVID-19) и изпита IELTS

И в четирите части на устната част на IELTS, винаги присъстват теми от общ характер, свързани със свободното ни време, личен живот, работа, семейство, пътувания, празници. Всички тези неща и тяхното случване се промениха коренно от началото на 2020-та година, така че е невъзможно да се разминете с темата за KOВИД-19, ако Ви предстои явяване на IELTS.

Mоже да бъдете помолени да разкажете за нещо, което правите в свободното си време сега, за нещо, което сте обичали да правите преди КОВИД-19 (COVID-19), или за нещо ново, което сте придобили като умение по време на карантината и което ще приложите в бъдеще.

Освен това, би трябвало да можете да дискутирате и темата за туризма и околната среда в условия на КОВИД-19 (COVID-19), темата за бизнеса и неговото преквалифициране, последствията върху глобалната икономика и местната такава, начините на общуване с Вашите партньори, работодатели и приятели, отражението на пандемията върху децата и подрастващите, и куп други теми, които ни вълнуват и дискутираме на майчиния си език всеки ден.

В тази блог публикация от блога на Езиков център WORDS, обърнахме внимание само на част от новата лексика, която е необходимо да овладеете, ако ще се явявате на IELTS в близкото бъдеще. Ако желаете със сигурност да увеличите шансовете си и да постигнете висок резултат на изпита, нашите ТОП преподаватели ще Ви очакват в поредната ни група, която сформираме тази година.

За да не изпускате нищо актуално от света на чуждите езици и предстоящите ни езикови курсове в Бургас, следете нашите канали в социалните мрежи, където имаме над 10 000 последователи. Харесайте страницата ни във Facebook, последвайте ни в Instagram или Twitter!