Езиков център Words Бургас

Защо Йода говори по този начин? Отговорите са точно тук!

Защо Йода говори по този начин? Отговорите са точно тук!

Независимо дали сте сред запалените фенове на поредицата STAR WARS (Междузвездни войни) или тепърва навлизате в дебрите на култовата сага, със сигурност сте чували и ще разпознаете веднага начина, по който говори Йода. Речта на джедайския учител се слави със странен словоред, необичайни думи и мъдри послания.

Уви, поне на този етап от развитието на сагата, героят няма да бъде показан отново на екран, но въпреки всичко той остава емблематичен за най-печелившия филмов франчайз на всички времена и има милиони фенове по света.

 

Източно-африкански теории за произхода на езика на Йода

 

Ако някога сте си мислели, че речта на Йода Ви звучи доста първобитно, то никак не сте далеч от истината. След като изследват задълбочено лексикалните и граматични структури в словореда на Йода, учените от Станфордския университет доказват несъмнената му връзка именно с древните езици, и по-конкретно с източно-африканските такива, повлияли на цялостното развитие на днешните езици.

 

Теории за древноанглийски корени

 

За конструкцията, която Йода използва често, а именно субект-обект-глагол има сведения още в древноанглийския език. При съпоставяне на част от речта на Йода с някои от най-известните редове на Шекспир, езиковедите откриват редица прилики, най-важната, от които, че и двамата поставят глагола в края на изречението, а обекта преди него.


Интересен факт е, че колкото и странни и объркани да звучат изреченията на джедайския учител, те все пак са разпознаваеми, разбираеми и със сигурност определяни като звучащи на английски език. Това е важно да се отбележи, тъй като има доста езици, в които такава промяна на лексикалната структура, и в същото време все пак разбиране на смисъла, не би била изобщо възможна.

 

Защо Йода говори точно по този начин?

 

Някои STAR WARS експерти твърдят, че граматичните структури на Йода звучат нелогично и непоследователно. Причината е, че понякога той използва конструкцията субект-обект-глагол, но пък често вмъква и изречения, подредени по следния начин: обект-субект-глагол. Тези обаче, които са прекарали значително повече време в анализиране на лингвистичните умения на Йода, са на мнение, че няма абсолютно нищо случайно в речта му.

Със сигурност този разбъркан словоред въздейства върху това твърденията на учителя да звучат далеч по-мъдри, а той със сигурност умело борави с умението кога точно да разгърне уменията си да говори точно по този начин. В редките случаи, когато Йода няма нещо особено важно за съобщаване, лесно превключва на класическия съвременен английски.

 

Как и вие можете да говорите като Йода?

 

Речта на Йода може да звучи чудато, но не е толкова трудно да бъде имитирана. Като за начало, измислете нещо мъдро, което искате да съобщите на света. Това може да бъде някое кратко, но пък трогателно твърдение. После просто разменете реда на думите в него. Поставете субекта и най-важната фраза на първо място. Всички отрицателни форми в изречението трябва да бъдат в края. Ако изречението е положително, завършете с “да”. Ако задавате въпрос, не забравяйте въпросителното междуметие “хм?”.

 

По този начин хем ще затвърдите и наблегнете върху контекста на това, което искате да предадете, хем ще звучите една идея по-близо до великия джедайски учител.

А в случай че не успеете все пак да се почувствате по този начин, то със сигурност поне малко ще позабавлявате себе си и околните!

Благодарим Ви, че прочетохте статията до нейния край. Надяваме се, че е била интересна за всеки един от вас и ще я споделите с приятелите си в социалните мрежи. Езиков център WORDS отдавна присъства в най-големите от тях - Facebook, Twitter и Instagram, където имаме над 10 000 последователи.

Ако се присъедините към всички тях, то със сигурност ще научавате първи за най-актуалното от света на чуждите езици, чуждоезиковото обучение, предстоящите ни езикови курсове в Бургас, отстъпките и промоциите, които правим, какво и много друго забавни неща. Очаквайте и следващта статия в нашия блог, съвсем скоро!